Захари

Органична нерафинирана захар от кокосов цвят «Гула Джава» 

Захар от кокосов цвят – повече от захар!

В книгата “ Тайният живот на растенията” Питър Томпкинс пише, че пресният сок от захарна тръстика съдържа 8500 единици полезни хранителни вещества. И наистина, корените на захарната тръстика могат да извличат хранителни вещества от почвата на дълбочина от 4,5 метра. Но след преработването в бяла и кафява захар, броят полезни единици спада на 0.

С рафинирането на хранителните продукти започна и разболяването на хората чрез храната. Вместо храната да бъде нашето лекарство, тя се превърна в нашия убиец.

Обработената захар рядко съдържа каквито и да е хранителни вещества или минерали. За да може да поеме тези празни захарни калории, са нужни слюнка, стомашни сокове, вътрешни сокове и ензими. По този начин важни витамини и минерали, сред които хром, цинк и магнезий, се извличат от тялото и резервите му се изтощават.

Малки количества рафинирана захар, разпределени във времето, не са никакъв проблем. Все пак, когато се консумира ежедневно, рафинираната захар (бяла или кафява) е вредна за Вашето здраве, тя е антихрана и тих убиец. Захарта Гула Джава, от друга страна, е изключително здравословна, когато се употребява ежедневно.

„Гула Джава” е захар от кокосов  цвят, която се добива от цветовете на кокосовите дървета на остров Ява ( Индонезия). Сладкият нектар от кокосови цветове е ценна суровина. Цветовете се берат на ръка от местните жители, след което се превръщат в нектар.   Нектарът се сгъстява над огън на дърва,  а после се изсушава и се стрива на прах.

 

 

    

Гула Джава има има много високи ORAC-стойности връзкаакъм ORAC, Bovis, ГИ. Хранителни стойности на Аманпрана ( мярка за концентрация на антиоксидантите). Антиоксидантите се борят със свободните радикали в тялото. 

                     

Гула Джава има има много високи ORAC-стойности ( мярка за концентрация на антиоксидантите). Антиоксидантите се борят със свободните радикали в тялото. 

Освен това „Гула Джава” има много нисък гликемичен индекс. Колкото по-нисък е ГИ, толкова по-стабилно е нивото на захарта в кръвта. Захарта от кокосов цвят е обявена от Световната организация по прехрана и земеделие (FAO) за най-екологичния вид захар.  

Аманпрана работи по проекта „ Fair World“(Справедлив свят) съвместно с асоциацията „Лестари Мандири”, която подпомага дребните фермери на о-в Ява и хуманитарната организация „Хивос”, работеща за по-справедлив и екологичен свят и равни права на жените. Една от целите на този проект е фермерската дейност по прибиране на реколтата и производството на захар от кокосов цвят да става според принципите на био земеделието и справедливата търговия ( Fair Trade). Тъй като това производство не може да бъде механизирано, това ще осигури допълнителен доход на 2000 семейства на остров Ява.